top of page

gemengde media

Vrij Spel (2021)

 

Dit werk heb ik samen met Alper Demir, als ontwerpersduo Kaplum, ontwikkeld voor Catwalk: Forces of Nature van Textiel Festival Twente 2021. Het was een half jaar te zien op landgoed Twickel, op het terrein van Museumboerderij Wendezoele. 

We vormden het beeld van het Twentse Ros – dat verstrengeld is geraakt met de Twentse identiteit en symbool is geworden voor regionale trots – om tot een monumentaal beeld dat door de seizoenen heen van gedaante verandert en uiteindelijk zelfs gedeeltelijk vergaat, maar waarvan het skelet altijd overeind blijft. Net als de textielindustrie die in Twente ooit groots en bloeiend was, verdwenen leek, maar waarvan de basis, het skelet, de kennis en de geschiedenis, nog altijd daar is om nu opnieuw opgebouwd te worden.

Het werk heeft vanaf juni 2022 een plek gekregen op Pluktuin van Geesje (Oudkarspel)

18171439591189055
Rariteitenkabinet (2021)

 

Rariteitenkabinet is een installatie die bestaat uit een handgemaakte houten tafel, sculpturen en collages van textiel, gedraaid hout, kindertekeningen en een geïntegreerd verhaal.

(...)

Waar ga je heen als je doodgaat?

Ik denk naar het Afrika museum en dan zetten ze je op.

 

De moeder trekt de trui over zijn hoofd en zijn korte broek over zijn knieën. De golven zijn niet zo hoog, maar de zon ook niet.

 

Zelfs kinderen, als ze gebrekkig en monsterlijk geboren zijn,

verdrinken we en het is zeker geen woede,

maar rede die het nutteloze van het gezonde scheidt.

 (Seneca, De Ira, 40 n. Chr)

 

‘Niet doen!’ roept de vader, maar de zoon is al gesprongen. Hij glundert. De kuil heeft hem opgeslokt. Zijn voeten worden nat. Ze hebben de zee bereikt.

 

Wanneer word ik dan ziek mama?

Je wordt niet ziek.

Maar als ik ziek word, wanneer dan?

(...)

Hodofobie
(geen titel), expositie Space Forms in Kunsteyssen, Alkmaar

 

'De wereld leek alleen vanzelfsprekend als je er net als de anderen met een bepaalde snelheid, zestien beeldjes per seconde, doorheen liep. Ik had nooit beseft hoe snelheid de waarneming beinvloedt, hoe dicht je bij de wereld komt zoals die echt is als je erin stilstaat, als een boom.'

(Bernlef, De onzichtbare jongen, 119.)

(geen titel)

 

' Zo was het voortdurend, een wereld vol lege plekken, waarin je in allerlei constellaties was opgetreden, gesprekken, ruzies, liefdes, en op al die lege plekken dwaalde een spook van je rond, een onzichtbare, verlopen dubbelganger die die ruimten met geen enkel atoom kon vullen, een vroegere aanwezigheid die nu een afwezigheid geworden was en zich op die plaats vermengde met de afwezigheid van weer anderen, een rijk van verdwenenen en doden.'

(Cees Nooteboom, Allerzielen, 38)

 
 
Na vertrek
bottom of page